Oplatky Kolonáda

Setkejte se s legendou
Předchůdcem lázeňských oplatek byly pravděpodobně hostie. Ty byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice.
Později se oplatečnice začaly používat i pro pečení kulatých oplatek. Byly zdobeny reliéfy, letopočty nebo jménem výrobce oplatek. Dnes se při výrobě oplatek používají moderní stroje, ale spékací kleště představují stále nezbytnou součást jejich výroby.
Podle legendy z 19. století stál za vznikem lázeňských oplatek šikovný kuchař z premonstrátského kláštera v Teplé nedaleko Mariánských Lázní. Když jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek, napadlo ho využít oplatečnic na pečení hostií.

Setkejte se s legendou
Předchůdcem lázeňských oplatek byly pravděpodobně hostie. Ty byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice.
Později se oplatečnice začaly používat i pro pečení kulatých oplatek. Byly zdobeny reliéfy, letopočty nebo jménem výrobce oplatek. Dnes se při výrobě oplatek používají moderní stroje, ale spékací kleště představují stále nezbytnou součást jejich výroby.
Podle legendy z 19. století stál za vznikem lázeňských oplatek šikovný kuchař z premonstrátského kláštera v Teplé nedaleko Mariánských Lázní. Když jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek, napadlo ho využít oplatečnic na pečení hostií. Jednoduché těsto z vody a mouky vylepšil přidáním cukru a mléka a mezi upečené oplatky nasypal lahodnou směs oříšků, cukru a skořice. Oplatky potom spekl dohromady. Dezert měl veliký úspěch, a tak se recept brzy dostal za brány kláštera.
Po druhé světové válce přešla výroba lázeňských oplatek z rukou soukromníků do státem řízených továren, tradice výroby lázeňských oplatek ale nebyla přerušena.
Tradiční lázeňské oplatky z mariánskolázeňské továrny Kolonáda jsou díky své kvalitě stále těmi nejvyhledávanějšími.
Tajemství úspěchu tkví v originální receptuře a přísně dodržené technologii výroby, která vyžaduje potřebnou péči a čas. Pečicí formy jsou vyrobeny z bronzu, pláty kulatých oplatek zrají při určité teplotě a vlhkosti vzduchu až čtyři týdny a před spékáním se oříšková směs sype i dnes ručně.
Lázeňské oplatky Kolonáda si můžete vychutnat v několika příchutích a variantách: kulaté oříškové, vanilkové a čokoládové nebo jako trojhránky s kakaovou nebo čokoládovou náplní.

Víte, že…
První výroba lázeňských oplatek se datuje do roku 1856? Neodmyslitelně patří k lázeňskému životu a prameny z konce 18. století uvádí, že oplatky byly mezi měšťany oblíbenou sladkou delikatesou. Proto oplatky Kolonáda v roce 2021 slaví 165 let.

Oplatky Kolonáda, příběhy značek Czech Republic